Frøindsamling

voksblomst forbedretSå er det ved at være sidste udkald for indsamling af frø i haven. Jeg har planter, som jeg har samlet fra år efter år, og andre der selv sørger for fornyelsen.

Den mærkelige blå voksblomst købte vi fire frø af for 7 år siden. Det var i den historisk botaniske have på Vissingsø i Vätteren.

Den kommer sent og blomstrer nu med små lilla klokker og blå blade. Frøene sår jeg om foråret i potter og planter ud, det er saftige matgrå planter, som let bliver kvalt af de tidlige stauder.

Min kvan har fulgt mig i mindst 35 år. Den første lille plante blev købt i Bilka, af alle steder. Den har fulgt mig i mine haver, men det har taget lidt ekstra tid hver gang at få årlig blomstring. Kvan er normalt toårig, men denne er treårig. Jeg samler kun frø af den på bestilling, den klarer sig selv nu. Den hører til i læge-plantehaven, og jeg har brugt den gennem årene til kryddersnaps, mjød, syltet med rabarber og kandiseret.

Rude og kvanDagens høst af frø holder sig til dem, jeg ved der ikke er hybrider:

Blå pragtsnerle, pralbønne, jomfru i det grønne, kongetagetes, tallerkensmækker, hareøre, koriander, hvid silkevalmue og reseda.

Men jeg forsøger også med chokoladecosmea, men det dur nok ikke.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s