Om mig

WP_20130807_014

På min blog vil jeg causere over og kommentere det, der interesserer mig, og det jeg ved noget om. Jeg er haveentusiast, kreativ med hoved og hænder, hylder husholdningsdyder og har også noget på hjerte.

Kulturhistorie er mit fag og min karriere; som museumsinspektør og arkivar, som etnolog, arkæolog og folklorist. På bloggen vil jeg derfor også løbende gøre min viden og mit mangeårige faglige arbejde tilgængelig for en større kreds. Det kan fx være artikler, der placeres under siden “Artikler i PDF og via link”

Mine kategorier er: Horisont, Have, Hus, Hånd, Hjerte og Historie.

Anbefal gerne min blog til andre med lignende interesser, tak.

Fotos på bloggen vil generelt være taget af Flemming G. Rasmussen, og der vil altid ligge et udvalg under siden “Galleri”.

Seneste indlæg

Firenze – Du stad blandt alle stæder

WP_20141023_16_56_48-OK_Pro

Palazzo Vecchio fra 1300-tallet, hvorfra bystaten blev styret.

Så fik jeg genset Firenze: “Staden over alle stæder”, som Gianni Schicci synger i operaen af samme navn. Da jeg skulle vælge en by at holde min 60 års fødselsdag i, måtte det blive Firenze. Renæssancens by med så mange kulturskatte at man går helt i chok: Gader, huse, palazzi, piazzi, tårne, skulpturer, fresker og malerier.

Jeg fandt et hotel Porta Rossa der, som en del andre hoteller, er indrettet i et 1400-tals palads. Derfra var der 5 minutter til Arno, Uffizzi, rådhuspladsen, domkirken, Ponte Vecchio – og jeg mener 5 minutters gang for Anette. Placeringen kunne ikke være bedre, og så rejste vi endda med vores gode venner Inger og Villads.

WP_20141023_10_23_02-OK_Pro

Værelse med udsigt

 

Vores nysgerrighed, interesser og viden er vidtstrakt, så knap 5 dage er kun som at se et glimt. Men der skal jo indtages dejlig italiens mad hver dag, og det bragte os på hyggelige strejftog i de mange smalle gader. Firenze virker fredelig og tryg.

WP_20141023_11_20_14-OK_Pro

Ponte Vecchio med udsigt til Uffizzi, Inger, Anette og Villads

De mange små boder på broen Ponte Vecchio handler med guldsmykker og ure. Guldhandlerne har haft eneret på broen i 500 år, og jeg så ikke noget jeg ville eje. Faktisk mindede det meget om Hong Kong’s smykkegade, hvilket jeg tænkte før jeg så, at der stod asiater i alle boder.

 

WP_20141025_14_11_15-OK_Pro

Anette og Metalsvinet

Jeg var i 1985 på en fantastisk folkeuniversitetsrejse til Firenze, hvor vi havde egen renæssancehistoriker og kunsthistoriker med.  Vi så ufatteligt meget, dèt gjorde jeg så ikke denne gang, men jeg kunne huske meget, da jeg først var der. Vi tilbragte en formiddag i Uffizzi, hvilket er latterligt lidt tid, men Boticelli og Madonna med den lange hals, fik jeg da genset. Vi var også inde andre steder, og så er der jo skulpturerne på gader og pladser. Jeg fandt Metalsvinet ved den gamle markedsloggia, og fik hilst på ham igen. H.C. Andersen har skrevet sit dejlige eventyr, hvor den lille fattige dreng rider på metalsvinet gennem Uffizzi og ser de store kunstværker. (læs den her)

WP_20141023_18_52_03-OK_Pro

Duomo, domkirken i Firenze med den fantastiske kuppel og udvendige dekoration. Anette, Inger og Villads.

 

WP_20141023_13_26_27-OK_Pro

Udsnit af fresko i Brancacci-kapellet

Min kærlighed til Firenze er af ældre dato. Den unge mand, der kigger ud på beskueren fra freskerne i Brancacci-kapellet, har jeg haft en flirt med siden jeg var 14 år gammel. Jeg havde en dejlig bog om italiensk renæssance, som jeg har mistet, heri var han og andre dejlige og selvbevidste ungersvende. I bogen blev jeg også inspireret til Boticelli-agtige håropsætninger med bånd, og perler, og gik gerne i Det Kongelige Teater som en anden Lauretta fra Firenze. Flere balletter og operaer foregik i renæssancen, så det var ikke svært at føle sig “hensat” til den periode. Slet ikke når jeg suplerede med at læse Decameron. Skal jeg læse noget nu, bliver det nok Dantes guddommelige komedie.

WP_20141024_19_35_35-OK_Pro

Ponte Vecchio er belyst om natten

 

 

 

 

  1. Nordenfjords Skriv et svar
  2. Sundkøbing om søndagen 5 svar
  3. En aften i året 1219 1 svar
  4. Et stjerneskud 3 svar
  5. Lindegårdshaven Skriv et svar
  6. Pindsvin og orm i paradiset Skriv et svar
  7. Guldregn, blåregn og almindelig regn Skriv et svar
  8. Grønne asparges og tarteletter 1 svar
  9. Valborgs dag – majløv og svaler 2 svar