Pas de deux royal

Vemmetoftes messehagel

 

 

 

Vi har været på Aros.

Og JA, vi har set dronningen og prinsgemalens kunst i deres fælles udstilling med ovenstående titel. Det var ikke dårligt.

Udstillingen var dog så velbesøgt, at det var svært at komme til, komme tæt på, og især at få overblik. Det betød at den royale dans, eller snarere deres værkers indbyrdes bevægelse var svær at fornemme.Henriks hånd

 

Vi talte meget om holdningerne for og imod udstillingens indhold, og jeg hælder til den opfattelse, at problemet ligger i dronningens rolle. Da hun er toppen af kransekagen – forventer man måske, at hendes kunst også skal være topklasse? Det ville være for meget forlangt af en fritidskunstner. Vor tids opfattelse af kunstneren som den frie sjæl, der blotlægger sig selv i kunsten, kan ikke forliges med den rolle dronningen har i samfundet. Derfor skjuler hun sig i sine billeder, og man står måske lidt uberørt overfor dem. Teknisk er det godt, kompositionsmæssigt ligeså, farverne er levende – men billederne er nogen gange mere dekorative end talende.

Flemming nedskrev sin oplevelse en times tid efter besøget: “Arosbesøget begyndte i særudstillingen om Dronning Margrethes og Prins Henriks kunstneriske virke. De er begge to kunstneriske begavelser, omend ikke skolede. Havde de ikke skullet være royale, og havde de givet sig kunsten i vold, kunne de begge sikkert have bragt det vidt! Men som “hjemmekunst” var det ganske godt. Prins Henriks skulpturer var næsten alle gode. Både i lille skitsestørrelse og i stor størrelse. Dronningens malerier var spredt fægtning med enkelte rigtigt gode, men ellers bare gode, rare billeder, som ikke gjorde en kat fortræd. Akvarellerne var givetvis gode som bogillustrationer, det samme var de tidlige tuschtegninger. Messehaglerne var fine håndarbejdsstykker, med forfinede teknikker og håndværksmæssigt flot udført.”

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s