Epiphyllum oxypetalum og andre duftskyer

WP_20131127_005Det utrolige navn ovenfor er det officielle navn for en plante, der her i huset hedder “Aksel”. Der er den 20 årige “Store Aksel” på et par meters højde, der er forvist til mit kontor.

“Lille Aksel” har overtaget pladsen i havestuen, og her belønnede den os forleden med en meget sen blomst. De blomstrer i sommerperioden, og det er en overvældende duft, der kommer fra blomsten, når den springer ud mellem kl. 20 og 21. Det er en tør, varm og meget eksotisk duft, der går som bølger gennem stuen. Blomsten er omkring 16 cm i diameter, med en bund af lange støvdragere, og et stjerneformet støvfang på en tynd stilk, der svæver i midten af blomsten.

Planten har jeg fra min ven, der er sanger. Den skal være bragt til Danmark af Aksel Schiøtz omkring 1968, deraf mit navn til den.

WP_20131127_008

WP_20131115_003

En anden sær sukkulent har mere end 14 dage blomstret hver aften med tynde hvide blomster på et aks der er 80 cm højt.

Jeg ved ikke hvad den hedder, men har engang set den ind igennem et drivhusvindue i Botanisk Have.

Planten har helt runde “blade” der ligner grene. Det længste er nu 120 cm. Der kommer langsgående riller i bladene, når den er tør. Det sker også nu, hvor den bruger energi til de mange blomster og de små perler af sukkervand, der sidder ved hvert blomsteraks.

Planten har jeg fra Solveig i Ejby, og den er vel omkring 6 år gammel.

 

WP_20131116_005

Den tredie sukkulent, der blomster nu, kaldes “Ordensstjerne”.

Den jeg har er lugtløs og gudskelov for det. Jeg har tidligere haft en, hvor blomsterne var mindre og mere brunlilla. Den stank til gengæld , så den måtte sættes ud under blomstringen. Den kaldes også “Ådselblomst” og den tiltrak faktisk rigtig mange store spyfluer.

Den ildelugtende havde jeg fra husbestyrerinde Frk. Pedersen på Krogård i Hundie. Den ikkelugtende har jeg købt af en dreng langt ude af en grusvej i Vestjylland.

 

Og så lige Aksel i nærbillede.

WP_20131127_012

4 tanker om “Epiphyllum oxypetalum og andre duftskyer

    • De stribede grøngule blade er en guldranke, der gerne vil klatre på væggene. Den var meget populær i midten af 1900-tallet. Jeg tog den med mig fra min bedstemors stue efter hendes begravelse i 1988.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s