Høsttid og tomatmarmelade

2013 10 26_0043 -ok

Når efteråret trækker sit kolde spindelvæv over haven, er det også lidt en befrielse. Haven forventer noget af mig fra tidligt forår, men i september og oktober giver den tilbage. Dét kan også være et pres: “Se her, blomster, bær, frugt – gør noget – tag imod!”

Når man, som jeg, har et veludviklet forrådsgemyt, og et madmåikkegåtilspildegemyt, så giver det bare dårlig samvittighed at lade gaverne falde til jorden. Men jeg kan ikke indsamle, overkomme, snitte, opbevare, sylte og nedfryse det alt sammen. I år bar vores gamle pæretræ overdådigt, men de væltede ned fra 8 meters højde på én gang. Så der blev ingen kandiserede og spiritussyltede pærer i år. Vinteræblerne faldt med stormen.

Det samme gjorde kvæderne, men de falder på græs. Der skal nok blive til kvædebrød af nogle opsamlede – hvis de holder så længe. Tomaterne blev reddet ind, og de røde kogt til en god tomatsovs med løg og grønne krydderier, og derpå frosset ned i portioner.

De grønne tomater har jeg for første gang syltet. Dels hele med krydret sød eddikelage, og dels som marmelade. Det lyder mystisk, men jeg tog udgangspunkt i nogle opskrifter i et par bøger fra 1930’erne. Marmeladen er meget vellykket, og ikke så speciel i smagen, som man skulle tro. Faktisk er det en billig måde at “opformere” ingefær, og så er det ikke helt så stærkt som den engelske ingefærmarmelade. Jeg tilføjede nogle kvæder, og det gav en dejlig blandingsmag.

WP_20131112_007

1350 g grønne tomater, 3 pærekvæder, 7 kugler syltet ingefær i lage, ½ dl ingefærlage, 2 tsk. stødt ingefær, lidt citronsaft og 600 g lyst rørsukker.

Bemærk den snedige tragt til at få marmeladen i glassene og ikke udenpå: en afklippet eddikeflaske.

En tanke om “Høsttid og tomatmarmelade

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s