Rökstenen

Östergötland er en guldgrube, når det gælder ældre svensk historie. Her var både i vikingetid og middelalder et kulturelt centrum, og det var også her, at Sverige blev “født”.

Ved kirken i Rök står en runesten, der er udhugget med den længste runeindskrift der kendes: 762 runer. Stenen er forunderlig, men uforståelig. Det har Riksantikvarieämbetet på forbilledlig vis rådet bod på.

I den åbne, men overdækkede udstilling tæt ved stenen, forklares og gennemgås stenens tekst, og ikke mindst den sammenhæng den indgik i. Det er rigtig god formidling, og ikke uden humor i den måde man genbruger vikingernes eget billedsprog.

Vi stod ved stenen, da solen gik ned over de høstklare marker. Her levede engang en far, hvis søn aldrig vendte hjem fra rejsen til “Miklagård” – vikingernes navn for Konstantinopel, nu Istanbul.

Faderen rejste en “rauk”, eller “røk”,der gav landsbyen, kirken og sognet navn.

Selvom man kan læse sig til meget (ovennævnte link), så er det nu et eget sus at lade øjne og måske en forsigtig finger følge de lange runebånd på alle sider af den 2½ meter høje sten.

Godt nok er der ingen Kristus, som på Jellingstenen, men der er lige så meget “vikinge-globalisering” over  denne!

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s